. Biru Hijau Merah
RSS Version Bantuan W3C Disability User . Versi Mobile

MAKLUMAT KAMI
  Perutusan PKN
  Profail Jabatan
  Piagam Pelanggan
  Carta Organisasi
  Maklumat CIO
  Direktori Pegawai
  Pertukaran Pegawai

SEKSYEN
  Pengurusan & Kewangan
  Khas
  Pemantauan & Penilaian
  Teknologi Maklumat
  Pengurusan Sosial

SUMBER DATA
  Data Terbuka
  Penerbitan
  Arahan/ Pekeliling
  Ahli Parlimen Terengganu
  Tender/Sebutharga
  Berita/Arkib Galeri
  Tips DKICT
  Keratan Akhbar
  Soalan Lazim (FAQs)
  Aplikasi Mudah Alih

Audio/Video
Video/Audio
INFO PELAWAT
 
Kemaskini pada :

17-10-2018


HTML hit counter - Quick-counter.net


PERUTUSAN PEGAWAI KEMAJUAN NEGERI

 
Pejabat Pembangunan Persekutuan Negeri Terengganu (PPPNT) berusaha memastikan matlamat kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebuah negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020 melalui usaha-usaha transformasi yang dilaksanakan kerajaan yang meliputi Program Transformasi Kerajaan (Government Transformation Programme: GTP), Program Transformasi Ekonomi (Economy Transformation Programme: ETP), Model Baru Ekonomi (MBE) serta Rancangan Malaysia Lima Tahun (RMLT) dapat direalisasikan dengan memperkukuhkan lagi jentera penyelarasan perancangan, pelaksanaan pemantauan dan pengesanan pelaksanaan dasar dan program/projek pembangunan Persekutuan di peringkat Negeri Terengganu.
 
Pemantauan dan penilaian program/projek pembangunan Persekutuan dibuat berdasarkan Arahan No. 1, 2010 yang lebih fokus kepada pendekatan berasaskan outcome (outcome-based approach) supaya lebih efektif dalam memacu pembangunan dan pertumbuhan ekonomi negara. Penilaian outcome adalah penting untuk menilai pencapaian program/projek pembangunan Kerajaan, memastikan kumpulan sasar mendapat faedah yang optimum serta menjadi panduan untuk program dan projek pada masa hadapan.


PPPNT juga berperanan dalam memantau, menyelaras dan menilai dasar dan program/projek yang berkaitan dengan peningkatan pendapatan dan pengagihan yang seimbang. Rakyat Malaysia yang dikenalpasti berpendapatan rendah dan dibawah garis kemiskinan serta berdaftar dalam Sistem Bank Data Kemiskinan Nasional (eKasih) dibantu melalui program/projek pembasmian kemiskinan bagi memastikan tiada lagi miskin tegar di Malaysia. Selain itu, bagi memastikan semua keperluan asas rakyat dipenuhi, projek kecil Persekutuan dilaksanakan melalui projek Penyelenggaraan Infrastruktur Awam (PIA) dan projek Penyelenggaraan Infrastruktur Asas (PIAS).


Sehubungan itu, pejabat ini sentiasa memastikan matlamat Kerajaan dapat direalisasikan melalui usaha gigih yang berterusan, semangat kerjasama dan sokongan padu daripada semua pihak.


Pegawai Kemajuan Negeri Terengganu
Terima Kasih.
Dasar Privasi & Keselamatan         Pasukan Web         Maklumbalas/Aduan         Hubungi Kami
Hak Cipta Terpelihara © PPPN TERENGGANU 2018
Penafian : ICU JPM tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan data atau kerugian yang berlaku disebabkan penggunaan Laman web ini